Over mij

DSC_0007websiteAls docent ben je afhankelijk van je stem en spraak. Maar veel docenten worstelen daarmee. Het lukt niet om de boodschap duidelijk over te brengen, de luisteraars te boeien, gezag uit te stralen, enzovoorts. Ook is je stem gevoelig voor allerlei invloeden als stress, gewoonten, gedachten, omstandigheden. Dat kan spreken erg vermoeiend maken, wat zich vaak uit op de stem. Als er te weinig tijd is om weer op te laden ontstaat een vicieuze cirkel: de energie neemt verder af, het spreken wordt moeilijker.

Ik laat docenten ervaren dat het mogelijk is gemakkelijker en duidelijker te spreken. Iedereen kan het leren. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen hun balans en energie terugvinden wanneer dat lukt.

Op dertigjarige leeftijd ging ik de logopedie-opleiding doen. Dit was een hele overwinning. Mezelf verstoppen achter het geschreven woord, zoals ik op de universiteit had kunnen doen, was er niet meer bij. Nu werd van mij verwacht dat ik ook mijn stem ging ontwikkelen.

Ik kwam daarin veel blokkades tegen. Mijn eigen stem is al mijn leven lang een goede graadmeter. Hoe ik me voel is vaak goed te horen aan mijn stem. Bijvoorbeeld bij het geven van presentaties. Dat deed ik altijd met groot plezier. Als ik goed in het onderwerp zat kon ik het goed overbrengen en was mijn stem helder. In het directe contact met anderen was mijn stem vaak veel doffer. Dat weerspiegelde een terughouden, de angst om naar buiten te komen, echt te zeggen wat ik heb te vertellen.

Na de opleiding, in mijn werk als logopedist zag ik veel mensen worstelen met hetzelfde probleem. Hoe uit je je? En hoe doe je dat op een manier die duidelijk is en ook prettig voelt voor jezelf en je lichaam? En hoe integreer je dat in je leven, waardoor je het blijvend gaat toepassen?

Ik heb daarvoor een integrale visie op stem ontwikkeld. Dat deed ik door kennis en inzichten op het gebied van stemontwikkeling te bundelen met inzichten uit verschillende tradities van persoonlijke ontwikkeling, lichaamsbewustzijn en praktische spiritualiteit.

Op die manier heb ik veel mensen geholpen een krachtiger stem te laten horen met minder inspanning. Zelfs mensen die door een lichamelijke beperking, zoals bijvoorbeeld een dwarslaesie, geen gebruik konden maken van veel technieken die voor anderen wel mogelijk zijn.

Door helderdere communicatie ontstaat er beter contact tussen mensen. Dit maakt de wereld mooier. Ik wil daar graag aan bijdragen.

Anneriet Nubé

 

Comments are closed.